C-vitamin

Brist på C-vitamin i Sverige är väldigt ovanligt. I Sverige äter vi ofta mycket mer än vad vi behöver. Brist på C-vitamin kan dock leda till skörbjugg.


C-vitamin

C-vitamin är viktigt för vår bindväv

C-vitamin, askorbinsyra, krävs för produktion av kollagen. Kollagen är nödvändigt för att vår bindväv som ska kunna bygga upp senor, ben, hud och kärlväggar. C-vitamin hjälper även kroppen att öka järnupptaget och deltar i bildningen av gallsalter och nervsignalsubstanser.

De flesta djur kan själva producera askorbinsyra men inte människor, apor eller marsvin.

Var hittar vi C-vitamin?

C-vitamin finns i alla citrusfrukter, men också i annan frukt, bär och grönsaker. Du får i dig ditt dagsbehov genom att antingen äta en apelsin, ett par hekto broccoli eller en halv paprika. Dagsbehovet av C-vitamin för en vuxen är 75 mg, för gravida och ammade är det lite högre.

C-vitaminbrist ger skörbjugg

C-vitaminbrist är väldigt ovanligt i Sverige. Här äter vi istället nästan det dubbla av vårt dagsbehov.

Brist på C-vitamin kan dock ge svaghet, trötthet och irritation. Om man allvarlig brist på C-vitamin kan det leda till Skörbjugg. Bristsjukdomen gör att man får blödande och inflammerande tandkött, lätt får blåmärken, försämrad sårläkning och känslig för infektioner. Detta är en sjukdom som många soldater och sjömän har drabbats av i många århundranden men i vår tid är denna sjukdom väldigt ovanlig.

C-vitamin hjälper inte mot förkylning

Linus Pauling, nobelpristagare, propagerade att C-vitamin i stora mängder kunde hjälpa mot både förkylning och mot cancer. Men inget av detta stämmer tyvärr.

Överdosering

Det finns inga höga risker av ett överintag av C-vitamin. Det som kroppen får i överskott följer med urinet ut. Dock kan C-vitamin ha en placeboeffekt hos de som tror att det exempelvis lindrar förkylningen.

Det finns dock en forskning som menar på att överdosering av C-vitamin kan öka risken för njursten. Läs mer om detta här.