✕ Stäng

D-vitaminbrist kopplas till ökad risk för cancer

En ny granskning från England tyder på att D-vitamin spelar en viktig roll för att aktivera immunförsvaret mot cancer. Vitaminbrist kan öka risken speciellt för cancer i urinblåsan.

skymmer-solen

D vitamin produceras i kroppen när vi exponeras för solljus.

Forskare har granskat sju studier med mellan 100 till 1100 deltagare i varje som undersökt en koppling mellan D-vitaminbrist och cance

Fyra av de sju studierna kunde fastställa en koppling mellan D-vitaminbrist och ökad risk för cancer i urinblåsan.

Tidigare studier har gjort en koppling mellan D-vitaminbrist och en rad olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, försämrad kognitiv förmåga, autoimmuna sjukdomar och cancer.

I fortsatta studier undersökte forskarna cellerna som kantar urinblåsan och bildar dess vägg. De fann att dessa celler aktiveras av D-vitamin och kan i sin tur stimulera immunförsvaret. Detta har betydelse för att immunförsvaret vanligtvis kan spela en roll för att förhindra uppkomsten av cancer. Men om urinblåsans celler inte får D-vitamin aktiveras inte detta försvar.

D-vitamin produceras i kroppen när vi exponeras för solljus och hjälper kroppen kontrollera till exempel kalcium- och fosfatnivåer. D-vtamin kan du också få i dig genom kosten, till exempel i fet fisk och äggulor.

I länder som Sverige där vi inte exponeras för mycket solljus speciellt på vinterhalvåret är det svårt att nå tillräckligt höga nivåer av D-vitamin i kroppen enbart genom kost.

Eftersom D-vitamintillskott är billigt och säkert menar forskare bakom studien att det finns stora möjligheter att utnyttja det som förebyggande åtgärd mot cancer.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Fler nyheter

Senaste Nytt

 
×