B-vitamin

Det finns många olika sorters B-vitamin. Alla har de olika funktioner, och olika bristsymptom. Gravida ska exempelvis se till att de får i sig folsyra (vitamin B9). Brist på folsyra kan nämligen ge ryggmärgsskada på fostret.


B-vitamin

Tiamin (vitamin B1)

Behövs för: Ämnesomsättningen, nervsystemet, hjärta och muskler.

Brist: Det är ovanligt med brist på vitamin B1 men allvarlig brist kan ge nervsjukdomen beriberi.

Finns i: Fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och spannmål.

Riskgrupp: Alkoholister är en stor riskgrupp för nervsjukdomen beriberi då intag av alkohol minskar kroppens förmåga att absorbera tiamin.

Riboflavin (vitamin B2)

Behövs för: Tillväxt av hår, hud och naglar. Vitamin B2 är viktigt för synen och bryter även ner fett, kolhydrater och protein.

Brist: Kan ge slemhinne- och hudförändringar.

Finns i: Finns i många livsmedel. Framförallt i mjölk, fil, yoghurt, kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv.

Niacin (vitamin B3)

Behövs för: Cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater och för kroppens energiproduktion.

Brist: Pellagra är en bristsjukdom som drabbar utvecklingsländerna. Den leder till diarré, demens och sår på huden. Man kan också dö.

Finns i: Kött, fisk, skaldjur, mjölk, fil, yoghurt och potatis.

Riskgrupp: Människor i utvecklingsländer.

Pantotensyra (vitamin B5)

Behövs för: Omsättningen av kolhydrater och fett.

Brist: Ingen brist på vitaminet har rapporterats hos människor.

Finns i: De flesta livsmedel.

Pyridoxin (vitamin B6)

Behövs för: Proteinomsättningen och nervernas funktion.

Brist: Hudförändringar runt mun, näsa och ögon, kramper och anemi.

Finns i: De flesta livsmedel, därför är B6-brist väldigt ovanligt.

Biotin (vitamin B7)

Behövs för: Cellernas ämnesomsättning.

Brist: Finns i princip ingen brist, då biotin kan bildas i tarmen av tarmbakterierna.

Finns i: De flesta livsmedel, men väldigt mycket i lever och äggula.

Folsyra (vitamin B9)

Behövs för: DNA-bildningen, celldelning och tillväxten av röda blodkroppar.

Brist: Anemi (blodbrist)

Finns i: Frukt och grönt, fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt, leverpastej och lever.

Riskgrupp: Är man gravid ska man tänka på att man får i sig tillräckligt med folsyra då brist på folsyra kan ge ryggmärgsskada på fostret.

Cyanokobalamin (vitamin B12)

Behövs för: omsättningen av folsyra, för att ämnesomsättningen ska fungerar och för bildandet av nya blodkroppar. De behövs också för nervernas funktion.

Brist: Allvarlig brist kan leda till anemi (blodbrist).

Finns i: Främst i kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost.

Riskgrupp: Veganer då de inte äter mat som innehåller B12. Äldre kan också få brist då deras förmåga att ta upp vitaminet minskar.