✕ Stäng

Varannan person behöver D-vitamintillskott under vintern

I en studie med över 500 friska blodgivare i Göteborg visade det sig att hälften inte hade tillräckligt med D-vitamin i blodet under vinterhalvåret. Detta kan innebära att hälften av Sveriges befolkning kan behöva D-vitamintillskott under vintern.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

mörk winter, wikimedia dommonsD-vitamin är ett viktigt vitamin som bildas i vår hud när vi exponeras för solljus. Men under Sveriges mörka vinterhalvår får vi inte så pass mycket sol att det räcker för att bilda tillräckligt med D-vitamin.

Detta har sedan tidigare varit ett känt problem. Men hur illa det var ställt; det ville forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet ta reda på.

I studien analyserades 540 blodgivare och 75 trombocytdonatorer under ett års tid. Vilket visade att mellan november och april hade hälften av blodgivarna för lågt D-vitaminvärde än vad som rekommenderas.

D-vitaminbrist kan bland annat påverka skelettet, tänderna och immunsystemet. Dessutom finns det, inte helt kartlagda, samband mellan D-vitaminbrist och ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros, hjärtkärlsjukdom, cancer och nedstämdhet.

Studien är publicerad på PubMed.com.

Linda Nestor
Redaktör
Publicerad 18 mars 2015, senast uppdaterad 21 september 2015

Fler nyheter

Senaste Nytt