Varannan person behöver D-vitamintillskott under vintern

I en studie med över 500 friska blodgivare i Göteborg visade det sig att hälften inte hade tillräckligt med D-vitamin i blodet under vinterhalvåret. Detta kan innebära att hälften av Sveriges befolkning kan behöva D-vitamintillskott under vintern.


mörk winter, wikimedia dommonsD-vitamin är ett viktigt vitamin som bildas i vår hud när vi exponeras för solljus. Men under Sveriges mörka vinterhalvår får vi inte så pass mycket sol att det räcker för att bilda tillräckligt med D-vitamin.

Detta har sedan tidigare varit ett känt problem. Men hur illa det var ställt; det ville forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet ta reda på.

I studien analyserades 540 blodgivare och 75 trombocytdonatorer under ett års tid. Vilket visade att mellan november och april hade hälften av blodgivarna för lågt D-vitaminvärde än vad som rekommenderas.

D-vitaminbrist kan bland annat påverka skelettet, tänderna och immunsystemet. Dessutom finns det, inte helt kartlagda, samband mellan D-vitaminbrist och ökad risk för bland annat diabetes, multipel skleros, hjärtkärlsjukdom, cancer och nedstämdhet.

Studien är publicerad på PubMed.com.