Var tredje kvinna lider av järnbrist

Känner du dig trött och lättirriterad? Då kan du lida av järnbrist. Järnbrist är nämligen världens vanligaste mineralbrist men många vet inte om att de är drabbade.


Var tredje kvinna lider av järnbrist

Vanliga symptom på järnbrist är huvudvärk, håglöshet och brist på energi.

Vanliga symptom på järnbrist är håglöshet, brist på energi och att du blir trött för minsta lilla. Något som 30 procent av Sveriges kvinnor lider av idag, utan att veta om varför.

Har du dessa symptom samtidigt som du vet om att du har riklig mens eller att du äter väldigt ensidigt så borde du tänka över ditt järnintag.

Så var finns järnet?

Det finns två olika former av järn: Hemjärn och Icke-hemjärn.

Hemjärn finns i all typ av kött och blod medan icke-hemjärn kommer från växtriket och finns i broccoli, spenat, persilja, paprika, nässor, vitkål, potatis, rödbetor, jordärtskockor, bönor, linser, hallon, jordgubbar, vinbär, torkade aprikoser, nötter och mandlar.

Om du är vegan eller vegetarian

Det är viktigt att tänka på att hemjärn (som finns i kött) tas upp mycket effektivare än icke-hemjärn. Därför måste du som är vegetarian eller vegan äta mycket större mängder av icke-hemjärn för att komma upp i samma mängd järn. Alternativt fundera på ett kosttillskott. 

Tips för att öka ditt järnintag:
  1. Laga din mat i en järngryta. Järnet från kärlet går då över i maten.
  2. Ät mycket kött, fisk och skaldjur.
  3. Undvik att äta ägg, kaffe, mjölk och choklad i samband med måltider. Detta hämmar upptaget av järn.
  4. Ät eller drick gärna någon citrusfrukt till maten då c-vitamin stimulerar järnupptaget.