D-vitaminbrist kopplas till ökad risk för cancer

En ny granskning från England tyder på att D-vitamin spelar en viktig roll för att aktivera immunförsvaret mot cancer. Vitaminbrist kan öka risken speciellt för cancer i urinblåsan.


skymmer-solen

D vitamin produceras i kroppen när vi exponeras för solljus.

Forskare har granskat sju studier med mellan 100 till 1100 deltagare i varje som undersökt en koppling mellan D-vitaminbrist och cance

Fyra av de sju studierna kunde fastställa en koppling mellan D-vitaminbrist och ökad risk för cancer i urinblåsan.

Tidigare studier har gjort en koppling mellan D-vitaminbrist och en rad olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, försämrad kognitiv förmåga, autoimmuna sjukdomar och cancer.

I fortsatta studier undersökte forskarna cellerna som kantar urinblåsan och bildar dess vägg. De fann att dessa celler aktiveras av D-vitamin och kan i sin tur stimulera immunförsvaret. Detta har betydelse för att immunförsvaret vanligtvis kan spela en roll för att förhindra uppkomsten av cancer. Men om urinblåsans celler inte får D-vitamin aktiveras inte detta försvar.

D-vitamin produceras i kroppen när vi exponeras för solljus och hjälper kroppen kontrollera till exempel kalcium- och fosfatnivåer. D-vtamin kan du också få i dig genom kosten, till exempel i fet fisk och äggulor.

I länder som Sverige där vi inte exponeras för mycket solljus speciellt på vinterhalvåret är det svårt att nå tillräckligt höga nivåer av D-vitamin i kroppen enbart genom kost.

Eftersom D-vitamintillskott är billigt och säkert menar forskare bakom studien att det finns stora möjligheter att utnyttja det som förebyggande åtgärd mot cancer.