✕ Stäng

E- och K-vitamin

E- och K-vitamin är två fettlösliga vitaminer som finns i väldigt många livsmedel. Gravida kvinnor kan dock behöva äta tillskott av E-vitamin och spädbarn får alltid ett tillskott av K-vitamin direkt efter födseln.

Linda Nestor, journalist och redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Senast uppdaterad 21 september 2015
E- och K-vitamin

I avokado finns det mycket E-vitamin.

E-vitamin

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är bra för cellmembranet och cellstabiliteten. Dock har det inte påträffats några bristsymptom hos vuxna människor vid brist på E-vitamin.

E-vitamin ökar cellstabiliteten

E-vitamin lägger sig i cellmembran och skyddar fetter från oxidation. Detta gör så att cellen inte dör. E-vitamin ökar också de röda blodkropparnas stabilitet.

Var finns E-vitamin?

E-vitamin finns i frön, nötter, margarin, vegetabiliska oljor såsom rapsolja, bladväxter, avokado, ägg, mjölk och fullkornsprodukter.

Vid brist

Det finns inga bristsymptom som har bevisats ha med E-vitaminbrist att göra. Däremot har vissa samband dragits mellan brist på E-vitamin och hjärt- och cirkulationssjukdomar, svaghetstillstånd, led- och muskelbesvär, matsmältningsproblem, hormonella störningar, allergier och anemi.

K-vitamin

K-vitamin brukar ges till nyfödda barn eftersom de saknar tarmflora. K-vitamin behövs för blodets koagulering och för benbildningen. K-vitamin hjälper också till vid tillverkningen av aminosyror som binder kalcium. Bland annat är det K-vitamin som gör det möjligt för skelettet att lagra kalcium.

Var finns K-vitamin?

Det finns två olika K-vitamin; vitamin K1 och vitamin K2.

Vitamin K1 finns i spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, grönkål, tångmjöl, raps-, soja- och tistelolja.

Vitamin K2 finns i animaliska livsmedel. Det kan även bildas själv i tarmen. 

Vid brist

Det finns vissa läkemedel som kan hämma K-vitamin. Då kan blodet förlora sin förmåga att kougulera. Brist kan också göra att äldre människor får benskörhet.

Linda Nestor
journalist och redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Publicerad 15 mars 2013, senast uppdaterad 21 september 2015
Källor: Livsmedelsverket, "Kost, näring och hälsa" – universitetskurs 7,5hp

Senaste Nytt