D-vitamin

D-vitamin bildas i huden när vi är i solen. Under sommarhalvåret står detta för den största inkomstkällan till D-vitamin. Under vinterhalvåret i norden måste vi dock äta mycket mat som innehåller D-vitamin för att få i oss tillräckligt.


D-vitamin

D-vitamin är viktigt för skelettet

D-vitamin reglerar kalkbalansen i tänder och skelett. D-vitamin gör så att benstommen kan ta tillvara på kalcium, så att tunntarmen ökar upptaget av kalcium och så att njuren återupptar kalcium i stället för att kissa ut det.

Allt detta gör att vårt skelett stärks.

Var finns D-vitamin?

D-vitamin bildas i huden när vi är i solen och lagras upp i fettväven. Men under vinterhalvåret räcker inte solljuset till för bildning så då får vi enbart D-vitamin från kosten.

Rekommenderad dos är 10ug per dag. D-vitamin finns i kött, ägg och fisk. Men många livsmedel är också i dag berikade med D-vitamin, exempelvis viss mjölk, margarin, osötad lättfil och lättyoghurt.

Det är dock svårt att få i sig hela dagsbehovet med kosten så om du vet med dig att din kost inte är balanserad kan det vara lämpligt att komplettera med extra D-vitamin under vinterhalvåret.

Vid brist

Vid brist på D-vitamin påverkas skelettet och tänderna på olika sätt. Skelettet kan tunnas ut och vi bryter lättare ett ben exempelvis lårbenshalsen om vi ramlar.

Rakit, eller engelska sjukan som det också kan kallas, är en sjukdom som orsakas av låga halter av D-vitamin. Skelettet blir då mjukt, snett och krokigt. Vid en allvarlig brist på D-vitamin kan kroppen få kramper.

Du har större risk att drabbas av D-vitaminbrist om du:

  • Vistas mycket inomhus
  • Har mörk hud
  • Klär dig täckande
  • Äter en obalanserad kost
  • Röker
  • Är vegan eller vegetarian
  • Är äldre

Barn behöver D-droppar

Eftersom små barn inte ska vistas i solen ska alla barn under två år ta tio mikrogram D-droppar per dag. Vissa barn behöver dock fortsätta längre än två år, det gäller speciellt de som har mörk hudfärg eller till de barn som inte äter fisk.