E- och K-vitamin
E- och K-vitamin är två fettlösliga vitaminer som finns i väldigt många livsmedel. Gravida kvinnor kan dock behöva äta tillskott av E-vitamin och spädbarn får alltid ett tillskott av K-vitamin direkt efter födseln.
E-vitamin
E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är bra för cellmembranet och cellstabiliteten. Dock har det inte påträffats några bristsymptom hos vuxna människor vid brist på E-vitamin.
E-vitamin ökar cellstabiliteten
E-vitamin lägger sig i cellmembran och skyddar fetter från oxidation. Detta gör så att cellen inte dör. E-vitamin ökar också de röda blodkropparnas stabilitet.
Var finns E-vitamin?
E-vitamin finns i frön, nötter, margarin, vegetabiliska oljor såsom rapsolja, bladväxter, avokado, ägg, mjölk och fullkornsprodukter.
Vid brist
Det finns inga bristsymptom som har bevisats ha med E-vitaminbrist att göra. Däremot har vissa samband dragits mellan brist på E-vitamin och hjärt- och cirkulationssjukdomar, svaghetstillstånd, led- och muskelbesvär, matsmältningsproblem, hormonella störningar, allergier och anemi.
K-vitamin
K-vitamin brukar ges till nyfödda barn eftersom de saknar tarmflora. K-vitamin behövs för blodets koagulering och för benbildningen. K-vitamin hjälper också till vid tillverkningen av aminosyror som binder kalcium. Bland annat är det K-vitamin som gör det möjligt för skelettet att lagra kalcium.
Var finns K-vitamin?
Det finns två olika K-vitamin; vitamin K1 och vitamin K2.
Vitamin K1 finns i spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, grönkål, tångmjöl, raps-, soja- och tistelolja.
Vitamin K2 finns i animaliska livsmedel. Det kan även bildas själv i tarmen.
Vid brist
Det finns vissa läkemedel som kan hämma K-vitamin. Då kan blodet förlora sin förmåga att kougulera. Brist kan också göra att äldre människor får benskörhet.