Innovation & Forskning

Vanligt vitamin kan skydda mot astmaattack

Ett billigt och lättillgängligt vitamintillskott kan tillsammans med vanlig medicinering halvera risken för allvarliga astmaattacker visar ny studie från Storbritannien.

Rätt vitaminer under graviditeten kan förebygga astma

En ny studie från England visar att vitamintillskott under graviditeten kan påverka fostrets immunsystem. Forskare bakom studien tror förändringarna leder till ett skydd mot astma senare i livet.

Vitaminet som faktiskt skyddar mot förkylning

En stor internationell studie ger starkaste bevis hittills på att tillskott av ett enda vitamin skyddar mot både förkylning och influensa.

Fel mängd D-vitamin i var tredje burk

Tjugo kommuner runtom i Sverige har tillsammans med Livsmedelsverket undersökt om kosttillskott med D-vitamin innehåller samma mängd som står på förpackning. Förvånansvärt många burkar visade fel.

Så bra är D-vitamin för gravida

Forskare Paul Kalliokoski från Uppsala universitet har genom färsk rapport lyckats stärka underlagen som bevisar hur pass bra det är för gravida att äta D-vitamin, både i livsmedel och i tablettform.

D-vitaminbrist kopplas till ökad risk för cancer

En ny granskning från England tyder på att D-vitamin spelar en viktig roll för att aktivera immunförsvaret mot cancer. Vitaminbrist kan öka risken speciellt för cancer i urinblåsan.

Varannan person behöver D-vitamintillskott under vintern

I en studie med över 500 friska blodgivare i Göteborg visade det sig att hälften inte hade tillräckligt med D-vitamin i blodet under vinterhalvåret. Detta kan innebära att hälften av Sveriges befolkning kan behöva D-vitamintillskott under vintern.

Mer vitaminer i ekologisk mat

Ekologisk mat innehåller fler nyttiga ämnen och mindre bekämpningsmedel än mat som inte är ekologisk. Detta visar en av de största analyserna hittills.

Så länge kan du sola per dag

Solar du för lite kan du få D-vitaminbrist. Men solar du för mycket kan du få cancer. Därför har nu Strålsäkermyndigheten kommit fram till hur mycket soltid som är nödvändig, utan att skada.

Dagligt solande är bra för hälsan

Dagligt solande är bra för hälsan och det kan förlänga livet. Detta enligt en ny studie. Därför bör dagens riktlinjer ändras anses forskare.

E-vitaminbrist bakom svenska benbrott

Nordens befolkning har världens högsta förekomst av frakturer. E-vitaminbrist kan vara en förklaring.

Mer D-vitamin rekommenderas

Du bör äta mer D-vitamin än vad som tidigare rekommenderats. Detta enligt nya nordiska riktlinjer.